پایگاه خبری بانگ دنا ( اخبار مهم روز )
menusearch
bangedena.ir

هشدار؛ مکیدن محل گزش مار و عقرب ممنوع

جستجو
يكشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴ | ۰۷:۴۶:۴۲
۱۴۰۴/۴/۲۱ شنبه | ۱۴:۲۳:۵۵ ساعت
(0)
(0)
هشدار؛ مکیدن محل گزش مار و عقرب ممنوع
بانگ دنا - یک متخصص مسمومیت‌ها هشدار داد: محل گزش مار یا عقرب را هرگز تیغ نزنید یا زهر آن را مک نزنید، زیرا این اقدامات می‌توانند سم را سریع‌تر در بدن پخش کند و خطر مرگ را افزایش دهند.
هشدار؛ مکیدن محل گزش مار و عقرب ممنوع

به گزارش پایگاه خبری بانگ دنا ،دکتر علی‌حسن رحمانی، متخصص مسمومیت‌ها و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز اظهار کرد: وجود گرمای شدید هوا در بیشتر ماه‌های سال، زمینه‌ساز فعالیت بالای حیوانات زهرآگین مانند مار و عقرب است.

وی در این‌باره توضیح داد: آغاز فصل گزش‌ها معمولاً از هفته دوم فروردین‌ماه است و اوج آن در اردیبهشت‌ماه و خردادماه دیده می‌شود. موارد گزش در تیرماه کاهش پیدا می‌کند و با توجه به شرایط اقلیمی، ممکن است در مردادماه مجددا افزایش یابد. البته در شهریورماه و مهرماه نیز مواردی از گزش گزارش می‌شود، ولی شدت آن کمتر است. بین ۸۰ تا ۹۰ درصد گزش‌های مار و عقرب کشور در خوزستان اتفاق می‌افتد. به طوری‌که حتی در فصل‌های سرد مانند پاییز و زمستان نیز بیمارانی را به دلیل مار یا عقرب گزیدگی در بیمارستان بستری می‌کنیم.

 

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: معمولا در کل کشور ۲۰ تا ۳۰ هزار مورد گزش در سال ثبت می‌شود که از این تعداد، حدود ۵ هزار مورد به خوزستان اختصاص دارد. بیمارستان رازی اهواز، مرکز ارجاع گزش بزرگسالان در استان است و به‌طور متوسط روزانه ۱۰ تا ۱۵ مورد بستری ناشی از مار یا عقرب گزیدگی دارد. استان خوزستان یکی از استان‌های ارجاع کشور در این زمینه است.

 

این متخصص مسمومیت‌ها همچنین عنوان کرد: فعالیت‌های عشایری، فصل ییلاق، کشاورزی و انجام مشاغلی در فضای باز مانند فعالیت‌های ساختمانی و بنایی، باعث افزایش تماس مستقیم مردم با این جانوران می‌شود و حضور در محیط‌های طبیعی، خطر مواجهه با مار، عقرب، عنکبوت و زنبور را بیشتر می‌کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه

علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درباره گونه‌های مهم و خطرناک عقرب‌ها در خوزستان، توضیح داد: تمام عقرب‌ها زهر دارند، اما از میان آنها، سه گونه از نظر شدت سمّیت مهم‌ترند که دو موردشان بسیار خطرناک هستند؛ خطرناک‌ترین گونه، عقرب گادیم (Hottentotta) است که زرد رنگ است و چنگال‌های سیاه دارد. این گونه کشنده‌ترین عقرب در ایران و حتی در جهان محسوب می‌شود و بیش از ۹۵ درصد مرگ‌ومیر‌های ناشی از عقرب‌گزیدگی در کشور، مربوط به این نوع است.

وی ادامه داد: شایع‌ترین گزش‌ها توسط عقرب توسن اتفاق

می‌افتد که زرد رنگ است، اما خطر مرگ ندارد و اغلب موجب علائم موضعی مانند درد و التهاب می‌شود.

 

دکتر رحمانی عنوان کرد: عقرب سیاه گونه دیگری از انواع عقرب‌هاست که گزش آن بیشتر در کودکان، خطرناک است و با سم عصبی، ممکن است باعث تشنج و مرگ در اطفال شود. این عقرب در بزرگسالان، باعث ایجاد اسپاسم عضلانی شدید می‌شود، اما تا به امروز در استان، مرگ‌ومیر ناشی از آن نداشته‌ایم.

این متخصص مسمومیت‌ها اظهار کرد: برخلاف تصور عمومی، رنگ یا اندازه عقرب تعیین‌کننده شدت زهر نیست؛ یک عقرب زرد کوچک ممکن است کشنده باشد، در حالی که عقرب سیاه بزرگ گاهی تنها موجب درد موضعی می‌شود.

 

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در ادامه به ویژگی‌های زهر و علائم حیاتی گزش اشاره کرد و گفت: زهر عقرب گادیم باعث تخریب گلبول‌های قرمز خون می‌شود، به طوری که ادرار بیمار کاملاً خونی می‌شود و تفاوتی با کیسه خون ندارد و در ادامه، اختلال انعقادی، نارسایی کلیه، نارسایی تنفسی و مرگ اتفاق می‌افتد.

 

وی افزود: آنچه که اهمیت دارد این است که در بسیاری از موارد، محل گزش قابل مشاهده نیست و علائم اولیه مانند درد یا تاول هم دیده نمی‌شود و عوارض سمّی تا ۴۸ ساعت بعد ظاهر می‌شود. بنابراین، در این شرایط تاکید می‌شود بیمار حتی اگر علائم خفیف داشته باشد، حتما باید در مرکز درمانی بستری شود.

دکتر رحمانی همچنین درباره مار‌های زهردار رایج، توضیح داد: در ایران، ۹۵ درصد مار‌ها زهردار نیستند. اما مار جعفری (Echis carinatus) شایع‌ترین مار زهردار ایران است. این مار کوچک، ۲۰ تا ۳۰ سانتی‌متر طول دارد، بسیار تهاجمی است و با مالیدن فلس‌ها به هم، صدای هشدار ایجاد می‌کند.

وی اظهار کرد: دیگر گونه‌ها شامل گرزمار، افعی زنجانی، افعی دماوندی، مار شاخ‌دار، افعی دم‌عنکبوتی و کبرای سیستان و بلوچستان هستند. مار جعفری با اینکه اندازه کوچکی دارد، عامل بیش از ۸۰ درصد گزش‌های خطرناک در کشور به شمار می‌رود.

 

 

نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

0 نظر
هدر سایت
فروشگاه فایل های آزمون استخدامی آموزش و پرورش (پیشتاز استخدام)
آخرین اخبار
طراحی توسط سایت ساز خبری یوتاب